HAOP sudjelovao u reaktivnoj misiji UNESCO-a

U razdoblju od 17. do 19. siječnja 2017. u Hrvatskoj su u reaktivnoj misiji vezanoj uz procjenu stanja u NP Plitvička jezera boravili predstavnici Centra za Svjetsku baštinu UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) kao savjetodavnog tijela Konvencije o svjetskoj baštini.

Na poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) na misiji su kao stručna potpora sudjelovale i predstavnice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP). Misiju je organizirala Uprava za zaštitu prirode MZOE, a pored predstavnika HAOP-a u programu su sudjelovali i predstavnici JU NP Plitvička jezera, Uprave za vodno gospodarstvo MZOE, Ministarstva graditeljstva i prostornog planiranja, Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj te Ministarstva turizma. Aktivnosti su se provodile s ciljem smanjenja pritiska na Nacionalni park Plitvička jezera kroz bolje upravljanje posjetiteljima i pojačanu kontrolu izgradnje objekata i ostale infrastrukture, kako daljnji intenzivan pritisak turističke djelatnosti ne bi ugrozio prirodne vrijednosti zbog kojih je Park i uvršten na UNESCO listu.

Nakon cjelodnevnog programa prvog dana misije u Zagrebu, uslijedio je terenski dio programa u NP Plitvička jezera. Pored tematskih prezentacija o stanju i pojedinim aspektima upravljanja ovim Nacionalnim parkom, prezentacija planiranih aktivnosti, te terenskog obilaska lokacija s pojačanim intenzitetom gradnje, unutar programa održane su prezentacije rezultata relevantnih istraživanja i programa praćenja stanja prirodnih vrijednosti Parka. Posljednjeg dana misije predstavnice HAOP-a strukturirale su i vodile radionicu svih uključenih institucija koja je rezultirala prvim nacrtom Akcijskog plana kojim institucije RH planiraju ublažiti pritiske na prirodne vrijednosti NP Plitvička jezera identificirane od strane UNESCO-a.

Plitvice_Unesco_monitoring_2.jpg Plitvice_Unesco_monitoring_4.jpg

Plitvice_Unesco_monitoring.jpg Plitvice_Unesco_monitoring_3.jpg