Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova "Maksimir" organiziraju upoznavanje proljetnica.

U Parku Maksimir na prvi dan proljeća, ponedjeljak 20. ožujka 2017. godine u vremenu od 10 do 14 sati, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova "Maksimir" organiziraju upoznavanje proljetnica Hrvatske i Maksimira. Tom prigodom za posjetitelje ćemo u 10.00, 11.00, 12.00 i 13.00 sati organizirati besplatne edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara.

Među najpoznatijim proljetnicama nalaze se visibaba, jaglac, šumarice, proljetni drijemovac, ljubice, pasji zub i druge. S čestim proljetnicama susrećemo se na livadama i u šumama, a neke proljetnice su rijetke i ugrožene.

Proljetnice općenito imaju važnu ulogu u ekološkim sustavima. Sada, u rano proljeće, dok druge biljke još ne cvjetaju, proljetnice predstavljaju važan izvor nektara i peluda kukcima koji ih radi toga posjećuju i tako oprašuju. Zbog svojih privlačnih i mirisnih cvjetova upotrebljavaju se i u parfumerijskoj industriji, hortikulturi, služe kao inspiracija umjetnicima, koriste se i u kulinarstvu, a zbog ljekovitih svojstava i u pučkoj medicini i homeopatiji.

U posljednjim desetljećima ljudski pritisak na prirodu postaje sve veći stoga proljetnice, kao uostalom i mnoge druge biljke, postaju izravno ugrožene čovjekovim djelovanjem. Kako bismo proljetnice što bolje upoznali i time pridonijeli njihovom očuvanju organiziramo ovo događanje.

Molimo sve grupe da se najave u Infocentar Javne ustanove „Maksimir“ putem telefona 01/23 17 847.

Jetrenka_proljetnice.JPG

Safran_proljetnice.JPG

Visibaba_proljetnice.JPG