Održan okrugli stol u sklopu kampanje „Recite DA zemlji od koje živimo“

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) sudjelovala je na okruglom stolu koji je organiziran u sklopu kampanje „Recite DA zemlji od koje živimo“. Okrugli stol je održan u srijedu, 26. travnja 2017. godine u zagrebačkoj Makronovi, u organizaciji svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF te u suradnji s udrugama Biom, Ecologica te trgovinama bio&bio.

Trenutno je u  tijeku javna rasprava o budućnosti našeg sustava uzgoja i proizvodnje hrane, koju je početkom ožujka pokrenula Europska komisija i u kojoj mogu sudjelovati svi građani. Kako je to jedinstvena prilika da se napokon promijeni Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) EU, organizacije WWF, BirdLife i European Environmental Bureau pokrenuli su kampanju „Recite DA zemlji od koje živimo“ kojom su pozvali sve stanovnike EU da sudjeluju u javnom savjetovanju oko ovog pitanja.
 
Zajednička poljoprivredna politika trebala bi svojom provedbom doprinijeti zaštiti okoliša, ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju bioraznolikosti, što je razlog zbog kojeg su se izlagači fokusirali na utjecaj poljoprivrede na prirodu i okoliš. Na okruglom stolu raspravljalo se o dobrim i lošim stranama ZPP-a, o nedostatku usklađivanja te politike s ostalim politikama, kao i o činjenici da je ZPP rađena za zemlje EU15 te da nije u svemu usklađena s našim potrebama. Hrvatska je počela primjenjivati ZPP 2015. godine i unutar svog Programa ruralnog razvoja 2014-2020. godine pripremila je niz specifičnih mjera za zaštitu prirode te poljoprivredno-okolišne mjere koje su važan instrument za postizanje ciljeva spomenute politike.

Tijekom okruglog stola svoja izlaganja su podijelili: predstavnica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Ivana Ilijaš, nositelj OPG-a Jug Alojs Jug, Sonja Karoglan Todorović iz udruge Ecologica, Vedran Lucić iz udruge BIOM te Zlatko Pejić, direktor trgovina bio&bio. Svi navedeni izlagači su se usuglasili da izmijenjena Zajednička poljoprivredna politika EU (ZPP) mora biti poštena prema poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama; okolišno održiva osiguravajući čist zrak i pitku vodu, zdravo tlo te raznolikost biljnog i životinjskog svijet; zdrava kroz pozitivan utjecaj na zdravlje i životni standard svih ljudi; te globalno odgovorna u smislu održivog razvoja diljem svijeta i klime našeg planeta.

 

 

Zemlja_od_koje_zivimo.JPG

Zemlja_od koje_zivimo_1.JPG